Снимка: Булфото, архив
fallback

Заради деня на Ботев хиляди българи за поредна година изкачват Околчица, за да се поклонят пред всички, дали живота си за свободата ни.

143 години по-късно под кръста на върха се събират хора от цяла България.

Хората още от рано сутринта започнаха да изкачват върха на Ботевата слава.

Oще по темата

"Походът мина успешно. Ръководителите и децата са доволни. Въпреки проблемите на Баница, някои деца остана без бивачни съоръжения след бурята, а около 1 400 човека изкачиха върха с ентусиазъм", каза ръководителят на групата Евгени Филипов пред Нова тв.

Комендантът на похода Нели Ненчовска обясни, че най-важното за този поход е събирането на хора от цялата страна, общуват помежду си и почитат паметта на Христо Ботев.

Хората ще останат на поляната, а отгоре ще засвирят сирените и под техния звук ще занемее цяла България в памет на героите, дали живота си за свободата им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

753

преди 4 години

До Анонимен (#27)...всичко е от селски и комунистически проижод...===Таке се произнесе една комунистическа ***. Кой ти дава право да обиждаш селяните? Това го има само в България, където е било практика на комунистите да низвергнат земеделците - единствената опозиция на комунистите, на които един голям героизъм е бил ограбването на мандри, където хората са давали млякото за по-нататъшна обраборка. Никъде другаде селските производители не са превърнати в прозвище. Срам!!!

50

753

преди 4 години

Тук съм съгласна. Имах един колега, който ми разказваше за баба си, която не била горещ привърженик на новосъздадената българска държава. Било по-добре в Отоманската империя, "че след това, като тръгнали едни данъци..." Tози колега беше чист българин. Може би причината е била, че Северозападна България е била в покрайнините на Отоманската империя. Но наистина, нямаше нещо свидетелстващо омраза по Отоманската импреия. Че дори и аз, когато и да срещна турци, ги смятам просто за наши съседи.

49

четем книги

преди 4 години

Нещо като Александър Блок - Фараон.

fallback