Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Благичка – ZERO-WASTE" е първият ресторант в България, който обещава нулев отпадък и отваря врати на 30 май. Целта му е да намали потреблението на ненужни вещи и да преизползва всичко, което е възможно.

Пред Bulgaria ON AIR създателката на ресторанта Блажка Димитрова сподели, че той е създаден преди около 3 години като кухня, в която да работят младежи в неравностойно положение. Основният фокус и преди и сега е бил върху кетъринг услугите, но през последната една година оптимизират мястото.

"Ключовият момент, за да повярва публиката, че е напълно възможно, е начинът, по който купуваме продуктите. Залагаме на такива, които не са в пластмасова опакова, пазаруваме насипно, с наши торби, с наши кутии. На второ място идва начинът, по който готвим", обясни Блажка Димитрова в "България сутрин".

Например, мъфините, които се приготвят при нас, са в оризова хартия, която също се изяжда, даде за пример тя.

В ресторанта използват и компостер, в който през деня събират всички органични отпадъци, където те се превръщат в тор, а нея използват за градинката пред заведението.

Димитрова сподели, че нулевата философия за отпадъци не оскъпява предлаганите продукти от тях, дори в някои случаи ги прави по-евтини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Я па я..!

преди 4 години

Нищо ново. В Северна Корея всички ресторанти са на без отпадъчна технология.

12

Анонимен

преди 4 години

До да Ви е сладкоА вкусно ли беше

11

Анонимен

преди 4 години

като хапнете "супа топчета от кебапче" ще разберете как на много места нулевият *** е достигнат вече.

fallback