Снимка: БулФото
fallback

Десет дни след старта на археологическите проучвания на средновековната крепост "Калето" в Свищов, проф. Николай Овчаров съобщи, че са открити първите артефакти за пребиваването на Граф Дракула в укреплението, разказва 24 часа.

Според професора находките свиделстват за обсадата на Влад Цепеш, по-известен като Дракула, през 15 век.

"Тук се  разиграват епични битки през 15-16 век, когато е големият сблъсък между Османската империя и Влашкото воеводство. Влад Цепеш обсажда крепостта и я превзема след тежка битка, в която, както пише самия той в едно свое писмо, са убити 410 турци, част от тях по неговия любим начин - с набиването на кол. По всяка вероятност тази зима той е изкарал тук - в Свищовската крепост", предполага археологът.

Той разказва и за местна легенда, според която владетелят дори е имал жена и наследник от града, но тя не била подкрепена с факти.

При разкопките са открити малки оловни гюленца кулеврини - първите оръдия, характерни до 15-16 век. Именно те свидетелстват за тези сблъсъци между Дракула и османците, смята Професорът.

Най-интересната находка е пък е частичен надпис на I Италийски легион, датиран от 4 век.

"Нашата хипотеза е, че става дума за последния период от присъствието на римляните в този район. Към 4-5 век в следствие на варварските нашествия легионнит лагер Нове става незащитим, изоставен е и тогава се изгражда късноантичната крепост", обяснява Овчаров.

Проучванията ще продължат един месец и са финансирани с 30 000 лева от община Свищов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Камбата

преди 4 години

От Свищов съм. Разкопките приличат на усвояване на финикииски знаци. Лично мое мнение!

28

Гoшу

преди 4 години

Глупости. Граф Дракула е в Латинска Америка и си пие виното с Адолф Хитлер и Елвис Пресли

27

Анонимен

преди 4 години

Слушал съм му глупостите на профана за Перперикон и как е било орфическо средище и как се е леело вино на аполоновите празници....пълни измишльотини. Ама това е друга тема ...

fallback