Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

София-област и Велико Търново бяха две от местата, където предаването на протоколите от изборите се забави най-много по време на евровота в неделя. В старата столица членовете на избирателните комисии чакаха над 10 часа, за да предадат изборните книжа, а за София-област този кошмар приключи малко преди обяд в понеделник.

Още по темата

Проблем с протоколите в София: Опашки от изнервени хора

Васил Василев, който е дългогодишен член на избирателна комисия и работил по избори 15 пъти, сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR, че последните 6 години опашки стават все по-големи и чакането продължава до сутринта.

"Един от основните проблеми е, че протоколът постоянно се усложнява. След като 13 часа си изкарал на крак, след това сядаш, броиш и след като той се усложнява, възможността за грешки се увеличава. Така като се отиде в РИК-овете се оказва, че има много объркани протоколи, които сядат и ги оправят на място", посочи Василев в ефира на "България сутрин".

Мъжът беше категоричен, че другата причина за проблемите са многото проверки в районните комисии.

"Едно време, като съм участвал в комисии, имаше проверители във всяка сграда", подчерта още той.

Васил Василев допълни още, че евентуално изцяло машинно гласуване би направило нещата много по-лесни.

Мъжът, който е участвал в избирателни комисии на 15 вота каза още, че за работа, която продължава 24 часа и повече, възнаграждението е изключително малко и се равнява на минималната ставка на час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase