Видео 23.05.2019

По пътя към върха: Атанас Скатов на 7-и осемхилядник


"Изкачването на седмия осемхилядник Канчендзьонга се оказа по-трудно, отколкото бях предполагал. Три пъти се разболявах по време на експедицията", сподели в студиото на "България сутрин" алпинистът Атанас Скатов.

След 15-часов преход Скатов стъпи на връх Канчендзьонга - третият по височина връх на планетата - цели 8586 метра. Това е седмият изкачен от него връх в частта от плана му да изкачи 14 осемхилядника. Еверест е първият връх, който Скатов успя да достигне през 2014 година.

От думите му стана ясно още, че експедицията е продължила 50 дни, а аклиматизацията му не е била достатъчно добра.

"Над 5000 метра човешкият организъм няма възстановяване, ежедневно там силите в тялото спадат. Двама мои приятели индийци загинаха, но всеки сам си е решил и преценява. След върха трябват много сили да слезеш надолу. 50% от силите ти са нужни, за да се спуснеш колкото може по-надолу към лагерите", обясни алпинистът.

Скатов сподели, че достигайки Канчедзьонга се е разплакал от щастие.

"Беше ясно време, без облаци, но с много силен вятър там горе", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Следващата му експедиция ще е до Гашербрум 1 и 2 в Пакистан, а на 27 май предстои премиера на новата му книга в Столичната библиотека от 18.30 ч.
 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 седмици

Наско за да правиш това трябва да си от специална порода според мен, аз не мога да си представя да вървя в продължение на 14часа на равно , а пък а пъкаму ли да се катеря на 8000 метра при -30, респект!

22

Анонимен

преди 3 седмици

силен човек със силен дух! само напред и нагоре, поздравления!

ПС: троловете си тролят... земята се върти, целувки на всички :}

21

men

преди 3 седмици

след два месеца ще ни го показвате къде е премръзнал и колко е страдал. експедициите в днешно време немат нищо общо с тези от миналия век - 70те, 80те години. сега всичко е комерс, само дето не ги взимат с хеликоптер от горе като ги довлекат шерпите на система с кислород. такива като този има десетки хиляди. десетки.