Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

На 24 май България чества Деня на българската култура и на българската писменост. Няма славянска писменост, защото няма някакъв общ славянски народ с общ език, има българска писменост, коментира проф. дин. Лизбет Любенова от БАН в "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Така както ние сме благодарни за Освобождението си на русите, така и те трябва да зачитат нашата роля за това, че пишат на българската азбука.

40% от съвременния руски е на основата на старобългарския език. Той им е оказал голямо влияние чрез богослужебните книги и апокрифите. Още през 80-те години на миналия век наши учени са имали достойнството да поставят този въпрос пред тогавашната съветска страна, разказа историкът.

По нейни думи самият Суворов е написал във военната си книжка "произход българин"

Във вените на руския цар Иван Грозни има и българска кръв, от Асеневата династия. Българската следа е следствие на браковете на руските князе с византийски принцеси, а много от тях са от български произход, разказа още проф. Любенова.

Например великата византийска принцеса и поетеса Анна Комнина е внучка на българския цар Иван Владислав. Но при династиите не може да се говори за "национални" династии. Те са много смесени. Сакскобургите нямат българска кръв, но са били български царе.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Анонимен

преди 4 години

Госпожа Любенова, славянски народ няма, но славянски народи има. Славянските езици са възникнали на базата на древния български език, но няма как да се нарекат български. Славянство е обобщаващо понятие, както и траки.Няма народ, който се е самонаричал траки. Това са всички народи на север от гърците.Говорели са един език - древния български език. Благодарността не е нещо задължително и е нравствена категория. Русофобията е болест равна на безчестие.По омразата и нахалството се познават.

159

Грух

преди 4 години

Дъртата *** *** няма какво да ме облъчва !Поне е дърта и скоро ще млъкне !

158

Богомил

преди 4 години

До "Хан Тервел"Прав си за българската територия , даже държавността има българското начало.Но само голяма част от украинците са наши кръвни братя - траки. Руснаците не са. Това, че говорят с българска лексика не го прави наши братя. Колко хора говорят английски?Всички ли са братя? Човеколюбието и свободолюбието на богомилите ги поставя много по-близо до Христос, отколкото са православните, превърнали религията в меч, в борбата за власт.Православието отрича българските корени на християнство.

fallback