Създадена е цялостна организация за обезпечаване на сигурността по време на абитуриентските балове както и в училищата, така и в заведенията, обяви главен инспектор Георги Георгиев от ГД "Национална полиция".

Той уточни, че органите на реда са провели срещи с училищните ръководства, органите на местната власт и ръководствата на частните охранителни фирми. "На входа на заведенията ще има пропускателен режим. Самите управители на заведения са инструктирани по какъв начин да действат, ако видят лица с оръжия, употребили наркотични вещества и алкохол", обясни той.

Абитуриентските балове: Аху-иху и после – финансово тихо

От МВР съветват всеки, който ще кара зрелостници, да не сяда зад волана употребил алкохол, за да бъде избегната възможността за произшествие. Освен това стана ясно, че тази година празненствата пред катедралния храм "Св. Александър Невски" в центъра на столицата, където традиционно всяка година се събират десетки абитуриенти, са забранени. Зрелостниците ще могат да се съберат на площада пред храма, за да се срещнат с учителите и съучениците си, но е строго забранено там да присъстват оркестри, които да оскверняват светата обител. Решението е на Светия синод и Столичната община.

Инспектор Мария Ботева от Пътна полиция пък призова абитуриентите да не се показват през прозорците и люковете на автомобилите, които ги возят, за да не се стигне до ПТП.

"Младежите при употреба на алкохол и други вещества често правят доста неразумни неща. Съветваме ги да не се показват по прозорците и люковете на автомобилите, тъй като подобно поведение крие рискове от произшествия", каза тя.

"Там, където има колони от абитуриенти, те ще бъдат подпомагани. При необходимост ще бъде подпомогнато движението, така че колоните да се изнесат и да освободят кръстовището. Нека шофьорите да бъдат толерантни", допълни инспектор Ботева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase