fallback

Фалшив кашкавал на съмнителна цена се появи по магазините у нас. Продуктът е с неизвестен произход, но на промоционална цена. Оказа се, че става въпрос за парено сирене, чието производство е много по-евтино като технология, отколкото необходимото за приготвяне на истински кашкавал.

"В този тип продукт се прави подмяна на наименование и строго определена технология", настоя в "България сутрин" Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите. Той е на мнение, че трябва да се провери в дневниците на самите производители какви продукти са произвели, как са ги произвели и кога са излезли на пазара.

Кашкавалът има минимум 40 дни срок на зреене, подчерта той.

"Този продукт се внася в България откакто е създаден. Досега не е заемал толкова голям дял от общите злоупотреби. В сферата на българското бяло саламурено сирене няма сериозни злоупотреби с растителни мазнини и наименование", каза още Симеон Присадашки.

"Не е много ясно какво точно ни пробутват, но явно не е кашкавал. Касае се за поредната измама", коментира микробиологът Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че производителите не твърдят, че продават кашкавал и по тази причина не могат да бъдат наказани. Но има подвеждане на потребителите, което е измама, отбеляза микробиологът.

Присадашки и Иванов твърдят, че има съмнения за наличието на растителни протеини в спорния кашкавал.

"Държавният контрол бездейства, което е във вреда на производителите и потребителите. Официалният пазар не е изчистен от такива продукти", смята Сергей Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

???

преди 4 години

И как да го познаем в крайна сметка????

52

Анонимен

преди 4 години

То и мошеници ни пробутват за честни политици, ама какво да се прави страната на ментетата.

51

до 50

преди 4 години

Мухал на кашкавал, явно си докопал качествен кашкавал на измислените кашкавали не хваща мухъл ,което си е гаранция за зрялост на кашкавала и качество.Когато говорим за кашкавал мухала е желан като потребител защото това говори за качество без да имаме лаборатория.И то е естествено все пак това е продукт които зрее.

fallback