Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback
От 16 август започва реално тестване на тол системата. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с транспортния бранш. По-рано превозвачите заплашиха с протест заради първоначално обявените тол такси.
 
Очаква се тол системата да заработи през ноември, когато вероятно ще са приключили тестовете ѝ.
 
"Идеята да бъде тествана системата в реално време беше породена от факта, че са необходими шест месеца, които са заложени в договора за изграждането ѝ. По този начин, тествайки системата от 15 май до ноември, ние ще можем да покрием тези изисквания. Важно е да се знае трафикът, който преминава транзитно и да може да се засече реално колко километра от пътищата, предвидени да бъдат обложени с тол такса, отговарят на изискванията и критериите", обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в студиото на "Денят ON AIR".
Oще по темата
 
По думите ѝ, за да говорим за ценообразуване, трябва първо да започне тестовия период. 
 
Според Христо Радков от АПИ се държат като преговарящ, който не знае с какви параметри разполага. По думите му те не знаят закъде ще се плаща.
 
"Ние не знаем какъв ще е приходът и колко да натоварим конкретното МПС. Може би трябва да е поетапно. Тези хора не са правили проучване", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.
 
По думите му никой не се е замислил дали е изгодно за транзита да плаща тези такси. Според него, когато сложим високи тол такси, целият трафик, на който разчитаме, ще изчезне и това ще рефлектира на родния бизнес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

До СчетиГледай сега - германците, като много прoсти, си вкарват пътната такса в горивото, така че искаш - не искаш - плащаш. И си правиш сметката за колко километра колко ще ти излезе разходът. Същото е и в Гърция - ПРЕДВАРИТЕЛНО се знае за коя магистрала колко ще ти вземат. А у нас понеже до момента нямаха как да хванат тези, с фалшивите винетки, пробват отново да тормозят всички - не се знае колко, как, кога и къде ще се плаща с таз ТОЛ система. Затова народа мрънка.

12

Счети

преди 4 години

До ТОЛ. Е как точно се нарушават директивите за свободно движение ? В Гърция те спират директно с бариера на всяка магистрала и ако не платиш не минаваш. У нас решиха да ви сложат да плащате на база километри и почнахте да мрънкате. Аз лично предпочитам да е като в Гърция плащаш си такса и пътуваш, толкова ! В момента аз плащам 97 лева за 5000 км годишно, а тираджията върти 500 хил. км. и плаща 1800 къде е икономическата логика в това ?

11

Анонимен

преди 4 години

То и за АЕЦ Белене преговарящите от НЕК не знаеха какво искат. До като се залага на дилетанти знаещи чужди езици, а не експерти ще е така, но на някои така им е изгодно.

fallback