Снимка: БулФото
fallback

Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува. Това каза директорът на Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните д-р Любомир Кулински по време на пресконференция за разпространяване на резултатите от проведено проучване в рамките на проект за установяване на нелоялни търговски практики, съобщава Агенция Фокус.

Д-р Кулински припомни, че проучването е започнало през 2017 година и че тогава агенцията е подходила по-рационално към взимането на пробите, като се е следяло те да бъдат еднакви за ЕС  и България.

Oще по темата

"Направихме и последващо проучване, взехме 30 продукта за проби от Германия и Австрия. Анализът на съдържанието в 7 продукта показа различия, някои от тях съществени. В 15 от изследваните 20 продукта, те бяха по-евтини в Европа от тези в България", категоричен е експертът.

Д-р Кулински обясни, че през 2018 година агенцията е решила да продължи изследването, като е взела мерки да разшири изследваните групи храни.

"Взеха се 31 проби от Италия, Франция и Швейцария. Вторият етап отново показа не толкова съществени различия в състава на продуктите, но се отчетоха големи разлики с цените" - съобщи той.

Изследването на проблема е продължило и с трети етап, в който обхвата на продуктите е увеличен още повече.

"През 2018 година открихме в 13 продукта различия в състава. Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува", констатира д-р Любомир Кулински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 4 години

Западна Европа просто усвоява територията на източно европейските държави. Те нас ни имат не за втора ръка хора, ами за трета. Много нелицеприятни неща още могат да се кажат но ще вземат да ме изтрият. Общо взето даже и да се присъединим към ЕС това трябваше да стане при много строги и ясни условия. А не да ни тровят с храните си и да ни ограбват труда.

44

Да бе да

преди 4 години

Тия как пък точно преди изборите го разбраха.

43

Накратко

преди 4 години

Интересно защо точно България и Словакия от където тръгна това със различния състав на храните още на са изпратили продуктите от България за тест в Комисията по храните в ЕС.Точно преди 30 дена от ЕС написаха че нямат становище точно по тази причина.

fallback