Снимка: архив, Reuters
fallback

Обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС.

Освободени от данъка остават единствено услугите на "Български пощи", което според засегнатите компании означава само едно - държавата се опитва да върне монопола на държавната компания, пише „Сега“.

Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време според някои информации Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо е решила да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказали данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Повече от 10 години в конкуренция с "Български пощи" частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче НАП твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на "Български пощи", но не и тези, предлагани от частните оператори.

Специално указание на НАП по въпроса няма. Че дължат ДДС за обикновените пощенски услуги, куриерските служби разбират в средата на април. Тогава са поканени на срещи в приходната агенция по повод данъчни ревизии, започнали във фирмите им в края на миналата година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои твърдят, че им е казано, че ще трябва да платят ДДС върху тези услуги за пет години назад, колкото е давностният срок. От НАП не са отговорили до момента на запитването на в. "Сега" дали това е вярно и защо след 13-годишна практика на освободени от ДДС услуги данъчните променят прочита на закона.

В общо писмо до министрите на финансите и на транспорта, до Комисията за регулиране на съобщенията и до парламентарната транспортна комисия три от големите компании в бранша настояват за съвместна среща. На нея те искат да обсъдят създалата се ситуация в по-широк кръг и да се намери "взаимно приемливо решение на проблема".  До момента отговор от ведомствата няма.

Междувременно в парламента се гледат поправки в Закона за пощенските услуги, внесени от Министерския съвет. Една от промените предвижда разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи" от тази на частните оператори. Така в бъдеще ще е ясно, че за обикновените пощенски услуги, предлагани от куриерските фирми, ще се начислява ДДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

ОтКухнята

преди 4 години

Тука не става дума за монопол и Български пощи, както се опитват да го представят. Става дума за приходи, като си частна фирма ще плащаш ДДС. Така трябва да е. Няма нищо нередно. Има толкова сектори, печеливши от само себе си, които трябва да са държавни, част от националната сигурност, но това е друга тема.

63

Анонимен

преди 4 години

ТИКВА ,ПАРИ НЯМА ДА ПОЛУЧИШНИНОВА ГРАБЕЖАЗА ТЕБ ВАЖИ СЪЩОТО

62

Борко

преди 4 години

ДДС върху храните щяха да намалят, върху книгите, ама нищо не се чува. Отговорът - вдясно, в анкетата. Някои хора искат герб да съществува, някои хора искат другите хора да умират от глад, и да се самозапалват. Такива мерки ще има, защото има хора, които избират да живеят в зависимост, и които смятат че ще им изстине местенцето в администрацията или мястото на техен роднина. Психо.пати.

fallback