Снимка: Президентство
fallback

Президентът Румен Радев очаква прозрачна и ясна процедура за номиниране и избор на следващия главен прокурор, съобщиха от прессекретариата му.

Държавният глава разговаря днес на "Дондуков" 2 с главния прокурор Сотир Цацаров.

Това е първата от поредицата срещи, които президентът ще проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

По време на срещата държавният глава подчерта високите обществени очаквания към следващия главен прокурор в България като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност.

Румен Радев изрази и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и изборът.

Утре президентът ще проведе среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

След срещата Сотир Цацаров каза пред журналисти, че срещата е била конструктивна, но консултациите за избор на нов главен прокурор са прибързани, тъй като мандатът му изтича на 12 януари 2020 г. Цацаров обясни, че според закона процедурата може да бъде открита най-рано на 10 юли, а най-късно на 10 септември 2018 г., като гласуването е възможно да се състои в края на октомври или ноември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

тц тц тц

преди 4 години

Грипена много се е разбързал нещо но си има правила

18

някой си

преди 4 години

Процедурата е такава,че накрая главния прокурор встъпва в длъжност след подпис на президента. Ако той не го одобри процедурата се задейства отначало.Така че без съгласието на президента няма как да си назначат прокурор , който има проблеми със слуха!

17

socialen

преди 4 години

Президентът е хванал Борисов и хунтата му на прицел. Браво!

fallback