Общ преглед
Хиляди граждани почетоха 9 май
– Денят на Победата, и тази година с антивоенното шествие "Безсмъртен полк". Над 60 български града се включиха в събитието. Президентът Румен Радев също почете падналите в борбата с хитлерофашизма, поднасяйки цветя пред паметника на Незнайния войн в София.
Още по темата

60 града се включват в антивоенната акция "Безсмъртен полк"

Шествието в София се придвижи от храм-паметник "Александър Невски" до паметника на Съветската армия, където бяха поставени венци и цветя от участниците и официалните гости. Тази година за първи път пред монумента бе запален паметен огън.

Карина Смирнова, член на младежката организация към Съюза на руските съотечественици в България, сподели пред dnes.bg какво е било чувството да участва в акцията и да даде началото на огъня, почел милионите паднали в борбата:

"За мен 9 май е един от най-значимите празници за човечеството. Аз съм млад човек, който помни през какво е минал руският народ, с какво безстрашие се е впускал в битките за защита на Отечеството от хитлерофашистките армии. Горда съм, че в моите вени тече руска кръв, винаги ще помня подвига на моите деди! Помнете го и вие, България е дала не малко жертви по време на най-големия военен конфликт в историята на света".

„Безсмъртният полк“ се организира от Съюза на ветераните от войните на България, Координационния съвет на руските съотечественици в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и други организации.

През целия ден пред паметника на Съветската армия ще бъдат полагани червени карамфили, символ на победата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар