fallback

Прокуратурата, ДАНС и полицията проведоха акции в пет града, за да разследват измами с евросредства.

По първоначални данни става въпрос за регистрирани фирми, които са кандидатствали за евросубсидии, като вместо да използват парите по предназначение, те ги прехвърляли.

Oще по темата
"Тази форма на еврофондове предпоставя корупция. ОЛАФ не може да се пребори с нея", коментира журналистът Петър Илиев в "България сутрин".

Акция на прокуратура, МВР и ДАНС за измами с еврофондове

България е на челно място в Европа по измами с евросредства, но не е единствената. Крупни схеми с такива има в Унгария, Гърция, Румъния. Преди няколко дни с обвинение за незаконно усвояване на 2 млн. евро се сдоби премиерът на Чехия.

"Ние крадем за стотици милиони, те крадат за десетки милиарди, но когато го правят, оставят нещо след себе си и за обществото", посочи журналистът. По думите на Петър Илиев моделът за злоупотреби с евросредства, които трябва да бъдат използвани за развиване на туризма и къщи за гости, идва от Унгария.

Според колегата му Стефан Ташев няма да се стигне до видим резултат, въпреки направените проверки от институциите у нас. По думите му и в България няма подходящ механизъм. Той е на мнение, че за да има наказани, първо трябва да има осъдени.

"Въпросът е в превантивния контрол, който явно не е извършен. Някой не си е свършил работата, не е правил проверки или не ги е извършил качествено", коментира Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма голямо европейско начинание, което да е обвързано с много пари и да няма корупция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

баба мара

преди 4 години

щом олаф не може да се справи българия да излиза от ес и нато ние непрекъснатоще се тресем от кражби и скандали коя е гаранцията че списъкът на получателите напарите е точен и нещо не е скрито няма гаранция затова не гласувам

7

Гледна точка

преди 4 години

Е как да няма? Тези УЛАФ май тормозят само непослушните, а наведените като Боко не ги закачат.Непослушните одраха кожата на българина с хиляди схеми за кражбА. Тях не ги интересува кой какъв е, а да не се крадът парите им!!

6

обективен

преди 4 години

Че нали заради тези пари герберастите са на власт вече 10 години.Те пишат правилата за субсидиите ,те правят програмите ,те си раздават парите.С тези пари манипулират изборите и правят изборните закони такива ,че читав човек да не може да припари до властта.

fallback