fallback

Преди 94 години страната ни преживява един от най-кървавите атентати в историята, отнел живота на стотици граждани.

Днес, близо век по-късно, журналистът и политически анализатор Велислава Дърева събра в книга непознати исторически документи за кървавия атентат в църквата "Света Неделя". Тя се казва "Атентатът 1925 - Денят, в който се отвориха портите адови".

Oще по темата
В "България сутрин" Дърева обясни, че е изчела над 20 хиляди страници с документи и мемоари, за да напише книгата си. Тя заяви, че най-голям интерес от трагичното събитие са имали от Сърбия, Англия и Франция.

"Има два канона в разказа на това събитие - единият е ляв, другият - десен. Историята трябва да се познава и да не се страхуваме да погледнем нещата както са. За да напиша тази книга съм изчела над 20 хиляди страници за този случай - документи, мемоари. Наскоро разсекретиха и документи на Коминтерна. В цялата тази история са замесени страшно много интереси, включително и на няколко чужди държави - Сърбия, Англия и Франция", обясни тя.

И разкри, че основната вина за кървавия атентат е на философа и член на Изпълнителното бюро на БКП академик Тодор Павлов.

"Главната вина за атентата е на Тодор Павлов. Трябвало е да каже на ръководителя на военната организация Коста Янков, че са се отказали от извършването на атентата. Той обаче казва точно обратното. В цялата история няма невинни. Единствените невинни са загиналитe в църквата, както и избитите след това леви интелектуалци, земеделци", обобщи Дърева пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 4 години

Не разбрахте ли че тези герои търсят пенсии за ,,геройството'' във ,,Света Неделя'',и дори се опитват да ни накарат да им бъдем благодарни и задължени за ,,доброто'' което са направили на България.Само забравят да споменат че,абсолютно всички участници и организатори в атентата,са ликвидирани за отрицателно време от техният поръчител СССР. Другарката иска да ни накара да си мислим че сме задължени на Ком-Интерна до гроб. Другари!!! След като сте се продали за пари,поне си скъсайте БГ-Паспортите

58

Скептик

преди 4 години

Чакай сега, ВМРО отстранява Стамболийски, пък управляват други? Докога военнопрестъпниците вкарали България в Първата Световна ще си измиват ръцете с ВМРО. Ами ако бяхме с Антантата щяхме да си получим Македония. Кой ни набута! Ами във Втората Световна кой ни набута. Там пък Сталин спасява цялостта на България. Ами дали Стамболийски е имал избор за споразумението със Сърбия? Ами кой е поставил България в това положение. Ами кой е поставил македонските българи в това положение.

57

комунизъм=бедност

преди 4 години

Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.

fallback