Снимка: Facebook/Стефан Чолаков
fallback

Кърмаче на 3 месеца и две близначета – момченце и момиченце на 2 години, са отнети от своята майка в Плевенско преди месец заради лоши условия на отглеждането им, алармираха доброволци до Dnes.bg.

Семейството е от село Ленково, община Никопол и живее в къща без електричество и течаща вода.

Те никога не са имали хладилник, пералня или друг електроуред. Вече почти месец  от "Чудесата за децата" - Плевен посещават ежедневно майката и консултант по кърмене я учи как да съхрани кърмата си  и за сега успяваме. Родителите ходят на училище за родители, пишат доброволците.

В крайна сметка, благодарение на 4 майки, студенти и преподаватели от Софийския университет специалност "Социални дейности", семейството вече има ток и течаща вода. Вече имат и хладилник, креватчета за децата, дрешки и играчки. Със събрани набързо дребни средства бащата е ремонтирал и детската стая и е подготвил двора за сеитба на зеленчукова градина, с която да отглежда прехрана на децата си.

Освен това, по настояване на доброволците, той е направил и кокошарник, малък обор и клетки за зайци.

За останалите необходими електроуреди, пари и домашни животни, доброволците стартират акция, която за броени часове събира всичко, което е необходимо. Сега остава и акцията им да завърши с успех – да събере семейството отново заедно.

На 17 април в плевенския районен съд е гледано делото за взимането на дечицата, където семейството е представлявано от юрист доброволец, под напътствията на "Конфедерация за защита правата на децата". В крайна сметка на семейството е даден срок до 15 май, до който къщата да отговаря на определения минимум за отглеждането на малките деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 5 години

До колкото съм запозната със ситуацията (понеже кампанията за събиране на средства беше популяризирана във ФБ)- майката имаше записан час за поставяне на спирала в Плевен и това беше едно от перата, по които се събираха средства...

27

закон трябва

преди 5 години

Когато се стигне до етап отнемане на деца, трябва първо да се вземат мерки за прекратяване на бъдещи забременявания: спирала или вид стерилизация на двамата...нещо, което да е за доброто на вече родените деца, а и за майката също!След това, ако си искат децата и са добри хора, да им ги върнат и помогнат, както добре са направили в случая. Така се знае че, децата имат шанс. Ако не си ги искат, още по-важно е да се направи стерилизация, за да не се повтаря ситуацията.Някакъв закон трябва.

26

Анонимен

преди 5 години

До 12А тая помощ си има цена и ти не можеш, да я платиш. От 48 Евро на час, остават малко над 25. От годишния бонус, режат поне 35%.Ни в България нито има такива зоалти, нито такив данъци, па годишните бонуси с... Купони за храна.Писнали ми е, средната класа да плаща за всичко.

fallback