Снимка: Кадър, Нова тв

Радомир Балабанов е бил актьор. Днес името му е Нектарий и е монах. За вярата, за битките със себе си и за дългия път Балабанов разказва пред Нова тв.

"Като бях на 12 попитах родителите си "Какъв е смисълът на живота?". Те ми отговориха – "да си имаш семейство и деца". Добре – ти си имаш деца, децата ти и те си имат семейство, но каква е целта. Казаха ми, че въпросът е глупав и не ми отговориха", споделя бившият актьор.

Първоначално искал да играе на сцена, за да бъде център на внимание. Усещал моментно удовлетворение от работата си, но винаги чувствал в последствие тотална празнота. Не се е чувствал добре и в актьорската работа. Появява се някакво удовлетворение, но го е имало и усещането за тотална празнота.

Монахът споделя и за любовните трепети: "Любовта не ми се случваше както ми се е искаше. Или ако е ставало е водило до голям погром след това. Взаимоотношенията ми свършваха по един и същи начин и усетих, че постоянният фактор съм аз. Опитах се да наблюдавам себе си къде бъркам. На този въпрос си отговорих като отидох в манастира. Бъркането е в цялостното ми състояние към подхода към другите. Когато искаш да си център на внимание, другите ги правиш като публика. Няма я топлината към другия".

Истинският момент е дошъл, когато е пътувал веднъж в автобус. "С цялото си същество аз разбрах, че не може да няма Бог. Приех го като подарък. Вътрешно знаех, че чакам.Исках да стана свещенник, но през ум не ми е минавало да стана монах", добави Балабанов. Имал връзка с момиче, което обаче не било вярващо, и в последствие те се разделят. От първия път, когато на глас изрича "Искам да стана монах" до момента, в който получава благословение да отиде в манастир минават  5 години.

"Човек е докаран до състояние, в което не може да чуе, какво става в него. А това, което става в нас, е грандиозно. Една човешка душа е много по-ценна от целия свят – защото е безсмъртна. Светът ще загине – а тя остава” казва той.

"Ние сме създадени, за да станем богове. На земята е работилница за богове. За да станеш, нов човек, трябва да промениш начинът си на мислене", сподели още монахът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase