Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Българският червен кръст отбелязва големите християнски празници с акции за доброволно кръводаряване. По данни на организацията всеки ден около 600 души се нуждаят от преливане на кръв, а тя се осигурява изключително трудно.

От БЧК предлагат промени, с които да се стимулира легалното кръводаряване.

Осигуряването на кръв от близките на пациентите се оказва често непосилна задача. Те са принудени да прибегнат до услугите на платени кръводарители, част от мрежата за нелегалната търговия с кръв. За да се пресече тази практика, от БЧК предлагат цената на дарената кръв да влезе като част от клиничната пътека.

Европейската практика е да се насърчава доброволното безвъзмездно кръводаряване. Младият русенец Иво Минчев е от хората, които активно участват в дарителски акции. Правил го е над 30 пъти, предаде Bulgaria ON AIR.

Все по-често БЧК прави изнесени акции за кръводаряване в различни институции, за да улесни желаещите.

Положителна тенденция е, че все повече млади хора се отзовават на призивите за безвъзмездно даряване на кръв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Веселин

преди 5 години

Давал съм кръв много пъти. Преди беше защото разбирах нуждата от това. В последните 20 години обаче това е само ако трябва за близък или колега. Ако искат пак да възстановят безвъзмездното кръводаряване трябва да гарантират със закон че роднините по първа линия на кръводарителите и самите кръводарители ще получават безусловна помощ при необходимост и няма да им се налага да плащат на черния пазар...

12

Анонимен

преди 5 години

Как ще стимулират кръводаряването като в центъра по неонатология в София за последните няколко години откриха инфекции, та дори и разследвания имаше за починали в следствие на инфекциите. Ами предпочитам да платя едни пари налегално да ми дарят кръв, отколкото да рискувам здравето на член от смейството...

11

Кирчо от село

преди 5 години

Дарявал съм кръв в Германия (може би 8 пъти) и имам карта за кръводарител. Тук ти точат по половин литър на един път и всичко се записва в системата. Като бонус получаваш по пощата резултатите от пълни кръвни изследвания. Можеш да отидеш отново след не по-рано от 2 месеца. След кръводаряване можеш да си вземеш шоколад и ти сипват да ядеш нещо на място. Пари се плащат само ако даряваш кръвна плазма.

fallback