Днес е Разпети петък – най-тъжният ден за Христовата ни църква, денят на кръстната смърт на Иисус Христос. По обяд във всички православни храмове в страната беше изнесена Христовата плащеница, символ на гроба Господен. На Разпети петък отец Николай Георгиев коментира вярата днес и ролята на църквата в обществото ни.

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че църквата не е нещо външно на хората, защото те са църквата, тя е обществото, а духовниците пък трябва да са водачите, да обръщат внимание на хората.

"Наистина да бъдат водачи, но зрящи, а не слепци, водачи на слепи. Трябва да работят върху себе си, върху собственото си просвещение и добросърдечие. Те трябва да бъдат образа на Христос за всеки", каза отец Николай пред Bulgaria ON AIR.

Духовникът коментира и темата с религията в училище, която по думите му се чака от 20 години. Опасенията на отец Георгиев са, че докато това стане, няма да има подготвени кадри, които да преподават религия в класните стаи.

"В затворите се проповядва Библията, но ако се проповядваше в училищата, нямаше да има нужда да се проповядва в затворите", категоричен беше духовникът.

Отец Николай Георгиев каза още, че очевидно някой пречи на божиите служители да се срещат с децата в учебните заведения.

По думите му в затворите обаче покаянието е много по-силно от това навън и тогава се вижда, че Господ прощава, но хората не. Духовникът настоя, че трябва на лишените от свобода да им се признае правото на покаяние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase