Снимка: bgonair.bg
fallback

Бихте ли си купили книга, без да знаете нито автора, нито заглавието? Предизвикателство, направено под формата на игра, стартира в столична книжарница, а целта е да се провокира интуицията на влюбените в книгите.

Как става това? Книгите, избрани да бъдат продадени "на сляпо", са скрити в опаковъчна хартия, а единственото, по което може да се ориентирате, е изваден от книгата цитат, разказва Bulgaria ON AIR.

Идеята за "скритите" книги хрумва на книжаря Ралица Маркова преди повече от година. Разглеждайки чуждестранен сайт за литература, тя попада на подобна инициатива и решава да я приспособи и тук. В книжарницата сами избират кои книги да скрият, а опитът им показва, че интуицията на читателите, в повечето случаи, не ги лъже.

"До момента сме имали двама клиенти, които успяват да познаят коя е книгата. Не това е най-важното. Важен е игровият момент с читателя, това да се провокира неговата интуиция", казва Ралица.

Според Александър Кръстев, създател на сайта "Аз чета", подобни инициативи не се провеждат за първи път, а на Запад са широко разпространени. Известни са т.нар. книжни феи – книги биват скрити на различни локации, а читателите сами трябва да ги открият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Сиси

преди 5 години

Не бих си купила книга по този начин, защото нямам намерение да държа излишни книги в библиотеката си. Купувом само каквото ми трябва. Нямам и излишни пари. Идеята е почти неприложима по нашите географски ширини...Като отчетем и ширещата се неграмотност, става ясно колко се чете.

15

Анонимен

преди 5 години

горски, парите ги даваш опаковани само 20ст. да се поддават за да "провокира интуицията" на продавача :D

14

Анонимен

преди 5 години

Имам електронен четец от 10 години (Киндл 2 ми беше първия, сега съм с пейпъруайт). Прочел съм стотици книги на него, отделно от това съм похарчил над 500 долара в амазона, но книгата, когато е добре напечатана, с четлив шрифт, добре подвързана и направена като хората е много по-добра от четеца. Можеш да си драскаш, да си пишеш по нея, да си подчертаваш и т.н. Ползвал съм и Кобо за известно време, но както казах една луксозна книга е истината за хората, които обичат да четат.

fallback