fallback

Общ преглед

Хиляди миряни се стекоха на Разпети петък в православните храмове. В представите на много хора днешният ден се свързва с минаване под ''масата''.

В средата на храма се издига ''гробът'' Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницaта - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Разпети петък е! Постът днес е най-строг, а работата - забранена

Християните идват в храма и носят цветя като на погребение на близък човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място.

По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.

Патриарх Неофит: Да се вдъхновим от величието на Спасителя!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

Кел файда всички са грешни

22

Анонимен

преди 5 години

В 21-ви век да вярваш в нещо,което не съществува е глупост.Тези хора дърпат света назад.

21

Анонимен

преди 5 години

От понеделник всички голи глави - така каза гуруто

fallback