Снимка: pixaBay
fallback

Близо 30 млн. яйца се консумират средно по великденските празници в България, съобщи председател на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков пред Монитор.

Професорът е категоричен, че няма опасност от дефицит даже ще има и за износ.

„Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, поясни той. По думите му консумацията по празниците след Цветница от около 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.

„Партидите са спазарени от цял месец назад и цените са равномерни и няма изгледи за покачване на цените от страна на производителите“, уточни той.

На година у нас се консумират по около 160 яйца на човек от населението, като в тази цифра не се включват яйчният прах, който се използва основно за производството на козунаци, сладкиши и други хранителни продукти. У нас от този продукт годишно се произвеждат 500-600 тона, като за 1 кг яйчен прах са необходими към 100 яйца.

За яйцата се препоръчва съхраняването на студено място, но дори и при стайна температура, трайността им е до 28 дни, обясни проф. Белоречков.

През миналата година са изнесени около 170 млн. яйца, като доставките за консумация са били основно за съседните страни Гърция и Румъния, а за преработка в яйчен прах - в Холандия.

През миналата седмица на едро яйцата поскъпнаха с 5,3% и средната им цена достигна 0.20 лв./бр., сочат данни от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

Ако хората имаха достатъчно пари нямаше да пълнят хладилника преди празници а щеше да си е или постоянно пълен или нямаше да мислят въобще за пълнене като всеки ден си взимат каквото им е нужно от магазина.А защо не го правят? - защото повечето нямат пари, събират някой лев да посрещнат празниците. Евентуално от така наречената "средна класа" която продължава да се топи с инфлацията да могат да си го позволят, всички други карат на оцеляване.

7

Активист на БКП

преди 5 години

Звучи внушително,но истината е,че се падат по 6 яйца на човек. 6 000 000 умножено по 5 прави 30 000 000...

6

Shark

преди 5 години

Ми да, сега като започне едно безумно пълнене на колички в хипермаркетите, ще рече човек че повече няма да има стока по магазините. после ревете че нямали сте пари, не е вярно това, хора които нямат пари не купуват ядене за 20 дена, голяма част от което после изхвърлят.

fallback