Снимка: БулФото
fallback

Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да постигне съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев, събщава БНТ.

Нарочната комисия заседава за пореден път, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Председател от българската страна е бившият посланик на България в Македония Ангел Димитров, а от македонска - директорът на Института за национална история Драги Георгиев. Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседки отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

На вчерашното заседание е било обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. Там, както и по въпроса за Гоце Делчев, експертите са демонстрирали сериозни различия в позиициите си и са оставили въпроса за следващата среща през май.

Двете страни обаче са постигнали съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. След двудневни дебати, експертите са се съгласили, че има достатъчно исторически аргументи за такова решение.

"Направихме една солидна крачна напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров.

На следващата среща, освен периода на Средновековието, ще се обсъжда и модерната епоха. Разговорите относно наследството на Гоце Делчев и историята на Илинденско-Преображенското въстание ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 5 години

Какво е това измислено недоносче наречено обща история с Македония. Ами ние сме имали обща история с Византия по време на византийското робство и с Османската империя по времето на турското робство. В такъв смисъл не може да се говори, че имаме обща история с Македония, защото сме един народ с македонските българи, а един народ как може да има обща история със себе си.

68

Да

преди 5 години

До македонците ,които пишат тук!Къса памет имате!България каза без възражения "да" на изкуствената ви държава.После заприиждахте на пълчища за БГ паспорти, за да се пилеете по света ,като свободни граждани.Обаче вашата неблагодарност и нахалство са пословични и вие пак сте недоволни!И НЕ, не сме ви откраднали историята, както сърбите преднамерено ви втълпяваха!Не може да се открадне нещо, което не съществува!Факт!

67

До ЕМ

преди 5 години

Ти па с твоя гръцки, Вулгаро, преводи и не знам си що!Вземи сам се ограмоти що значи македонец!Това е човек с произход от ОБЛАСТ Македония.Област, а не държава.Вие държава никога не сте имали.Произхождате от днешните български и гръцки територии.Както има тракиец, добруджанец, родопчанин и т.н.Това са ОБЛАСТИ в държава, а не отделни държави.***!

fallback