Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Къде се ражда идеалът за свободна България? Отговорът разкрива епизод шести от поредицата "Историите ON AIR".

Основна спирка е Солаковият хан, в който Любен Каравелов списва своите вестници, а Христо Ботев и Васил Левски прекарват една зима, за да се скрият от Високата порта.

Днес за славата на това място, което е било революционно огнище на страната ни, напомня една табела – надпис на Любен Каравелов, но с откраднат барелеф.

Солаковият хан е построен преди 160 години, 60 от които е обречен на забрава и разруха. Всичко за историята на това славно място зрителите на Bulgaria ON AIR научават от проф. Лука Велчов - банатски българин, отдал живота си на това да запази останалите български светини.

Репортерът Благой Цицелков и операторът Тодор Тодоров разкриват неразказаната история на мястото, където се е провело първото предпарламентарно събрание, две години преди Освобождението на България.

Малко известни факти и детайли за това време дава проф. Пламен Митев от Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Десислава Цонева

преди 5 години

Филмът е много интересен. Порази ме, че в Румъния има хора, които пазят българското си съзнание и нашата история.

7

Лоренцо

преди 5 години

Вие малоумнили сте бе, гледайте какви интересни историй ви разправя човека за емиграцията ни и за това как и 5 пари не даваме като държава да опазим поне нещо! Кви християни Павел ,мавел и тем подобни !

6

House M.D.

преди 5 години

Колега #3, траките са народност, живяла разделена на отделни племена. Днешните балкански народи /без гърците и турците/ са техни преки потомци. Но дори да беше вярно написаното от Вас, това по какъв начин променя съществената част на коментара ми?

fallback