Снимка: БТА

За спокойствие, ненасилие и мирни протести в Габрово призоваха зам.-министърът на МВР Красимир Ципов и депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. Те се съгласиха, че гневът на габровци след побоя над служител в супермаркет от трима роми е справедлив, но настояха, че насилието не е решение на проблема.

Още по темата
Ципов изясни и че е имало забавяне на реакциите на областната дирекция на МВР при инцидента и затова е започнала проверка по случая. Зам.-министърът отсече и че ако се установят нарушения, ще се предприемат дисциплинарни мерки срещу ръководството на полицията в Габрово.

Заради нанесения побой над продавач от трима роми габровци се вдигнаха на протест. Повече от 2 часа снощи група младежи и агитки обикаляха улиците на града, за да достигнат до ромски къщи в различните квартали, като се стигна до сблъсъци с полицията и жандармерията.

"Онова, което видяхме вчера на площада, е един гняв, който се е трупал с години. Този гняв е справедлив. Той е насочен заради онази неравнопоставеност между ромския етнос и останалото население. Това чувство за неравнопоставеност идва от това, че те получават помощи, а не плащат данъци. И в това има доза истина", призна Николай Сираков.

Той посочи, че видимо ромското население има доходи, но получава помощи. "Откъде идват доходите на ромските семейства? От ТЕЛК-ове, които в много случаи са фалшиви. Но тези ТЕЛК-ове се издават от български доктори и това е генезисът на проблема", настоя депутатът от ГЕРБ.

Той посочи, че ромите често се наемат в сивия сектор, където не им се плаща по легален начин и така не се плащат данъци и осигуровки. Сираков добави и че необразованите ромски деца се превръщат после в млади безработни с нисък социален статус.

"Разчитам на интелигентността на габровци, че техните протести се чуват. Призивът ми е да няма насилие. Нека протестите да бъдат мирни, да чуем болката им, да чуят виждането ни и да намерим общото решение. Но това да стане по мирен начин", призова накрая той.

"Призовавам жителите на Габрово да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, които могат да доведат до сериозни нарушения на обществения ред", включи се и зам.-министър Красимир Ципов.

Шефът на вътрешната комисия Пламен Нунев пък акцентира, че е имало забавяне на действията и реакциите на областната дирекция на МВР предвид ситуацията.  "Как се процедира? Посещава се местопроизшестието, установяват се извършителите, задържат се за 24 часа и стартира бързото полицейско поризводство и по възможост да бъдат осъдени веднага. Така всичко щеше да е норамално", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase