Снимка: БТА

За спокойствие, ненасилие и мирни протести в Габрово призоваха зам.-министърът на МВР Красимир Ципов и депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. Те се съгласиха, че гневът на габровци след побоя над служител в супермаркет от трима роми е справедлив, но настояха, че насилието не е решение на проблема.

Още по темата
Ципов изясни и че е имало забавяне на реакциите на областната дирекция на МВР при инцидента и затова е започнала проверка по случая. Зам.-министърът отсече и че ако се установят нарушения, ще се предприемат дисциплинарни мерки срещу ръководството на полицията в Габрово.

Заради нанесения побой над продавач от трима роми габровци се вдигнаха на протест. Повече от 2 часа снощи група младежи и агитки обикаляха улиците на града, за да достигнат до ромски къщи в различните квартали, като се стигна до сблъсъци с полицията и жандармерията.

"Онова, което видяхме вчера на площада, е един гняв, който се е трупал с години. Този гняв е справедлив. Той е насочен заради онази неравнопоставеност между ромския етнос и останалото население. Това чувство за неравнопоставеност идва от това, че те получават помощи, а не плащат данъци. И в това има доза истина", призна Николай Сираков.

Той посочи, че видимо ромското население има доходи, но получава помощи. "Откъде идват доходите на ромските семейства? От ТЕЛК-ове, които в много случаи са фалшиви. Но тези ТЕЛК-ове се издават от български доктори и това е генезисът на проблема", настоя депутатът от ГЕРБ.

Той посочи, че ромите често се наемат в сивия сектор, където не им се плаща по легален начин и така не се плащат данъци и осигуровки. Сираков добави и че необразованите ромски деца се превръщат после в млади безработни с нисък социален статус.

"Разчитам на интелигентността на габровци, че техните протести се чуват. Призивът ми е да няма насилие. Нека протестите да бъдат мирни, да чуем болката им, да чуят виждането ни и да намерим общото решение. Но това да стане по мирен начин", призова накрая той.

"Призовавам жителите на Габрово да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, които могат да доведат до сериозни нарушения на обществения ред", включи се и зам.-министър Красимир Ципов.

Шефът на вътрешната комисия Пламен Нунев пък акцентира, че е имало забавяне на действията и реакциите на областната дирекция на МВР предвид ситуацията.  "Как се процедира? Посещава се местопроизшестието, установяват се извършителите, задържат се за 24 часа и стартира бързото полицейско поризводство и по възможост да бъдат осъдени веднага. Така всичко щеше да е норамално", настоя той.

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 3 месеца

Едва ли някои иска да го крадът щом е така не наемайте от улицата майстори на покриви казвам ви го от личен опит и хвърлени хиляди на вятъра

51

SS

преди 3 месеца

Най голямо разделение насаждат политиците,най голяма омраза,НПО,-тата,защитавайки един етнос действайки подсъзнателно,те карат хората да мразят повече.Но тях не ги интересува те никога не са живяли сред маргинали,не са ставали жертва на престъпления,те могат само да освояват грантаджийски пари плюейки собствения си народ.Усвойли са добре риториката щото са обучавани в Чужбина Българи

50

Анонимен_777

преди 3 месеца

Toва е основната причина България да е такава западаща и абсурдна трагикомедия - колкото и да е нужно, никога няма напрежение или насилие ( принципно имам предвид срещу ''властта'' ), винаги съгрешилите минават леко, тихо и меко !
Но принципно в *** виновни НЯМА...Някой може ли да назове макар и 1 политик или някой от 'върхушката' които е осъден или ПОНЕ офиц. порицан за състоянието на страната ??!
Но е вярно и че тука идва мястото на погворката - 'Всеки народ си заслужава управниците' !