След поредната проява на агресия, напрежението в Габрово снощи ескалира. Протестът в подкрепа на бития продавач в денонощен магазин прерасна в бунт по улиците на града, а след като в случая бяха замесени роми, отново се отвори темата за етническото напрежение в страната.

Още по темата
"Години наред се говори за различни видове мерки, интеграция и т.н. във връзка със справяне с проблема с насаждането на етническо напражение у нас. Налице са не една или две стратегии и концепции. Резултатите за съжаление обаче не са такива, каквито всички очакваме", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов.

По думите му не е важно какви са средствата, вложени в тези програми, а това, че ефект от тях на практика няма. И именно на това трябва да се обърне внимание.

"От изключителна важност е отговорните в държавата институции да вършат работата си. Законите в България са за всички и трябва да бъдат спазвани. Това важи с пълна сила и по въпроса с незаконните ромски постройки, по този с посещаването на учебни занятия", отсече още Адемов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че намирайки се в предизборна ситуация, в каквато е страната ни в момента, да се фокусираш върху един "обществено недолюбван етнос" е най-лесният начин за политическа манипулация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase