Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Българските биопроизводители излизат на протест пред Министерството на земеделието с искане за оставка на министър Румен Порожанов и за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие.

Още по темата

Недоволството сред биофермерите назрява отдавна заради забавени плащания и проблемен диалог с аграрното ведомство. Сегашната ситуация обаче според тях граничи с репресия и война със сектора.

Приетите в края на миналата година промени в нормативната уредба предвиждат, че ако само в една партида бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, то контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство.

"Министерството издаде наредба, която постави в шах сектора. Според наредбата всеки биопроизводител може лесно да си изгуби лиценза. Искаме да работим в нормална среда. Вместо на решение ставаме свидетели на скандали. Прекалено много условия има, при които се отнема лиценза. Тази наредба бе написана на тъмно. Никой не ни попита по време на писането ѝ", посочи Веселина Ралчева от Българската асоциация "Биопродукти" пред Bulgaria ON AIR.

Според зам.-министъра на земеделието Вергиния Кръстева наредбата е променена спрямо европейското законодателство в края на миналата година.

"След публикуването на тази наредба започнахме разговори с представители на биопроизводителите. Изслушахме ги. На 4 април е качена наредба за изменение. Съобразили сме се с изискванията на биопроизводителите. Всеки може да изрази мнение по нея, но тя ще удовлетвори исканията им", отбеляза тя пред протестиращите.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase