Снимка: Reuters
fallback
Децата от ромската общност в България са най-силно изложени на рискове от сексуална експлоатация, предава БТА.
 
Данните са от специалния докладчик на ООН по въпросите на продажбата и сексуалната експлоатация на деца Мод де Бор-Букикио. Експертът на организацията е на 8 дневно посещение в големи градове в страната, сред които София, Сливен, Плевен и Бургас. 
 
Продажба на деца, трафик с цел експлоатация, най-вече сексуална и принуждаване на деца да проституират са само част от проблемите, установени от Мод де Бор-Букикио. По думите й - масово жертви са момичетата, но има и по-прикрити феномени като продажба на момчета. При тях проблемът се задълбочава, защото те много трудно разказват, заради стигмата, свързана с хомосексуалните отношения.
 
Като цяло идентифицирането на жертвите на насилие е недостатъчно. Децата не разговарят лесно за това преживяване и е необходимо да има професионалисти, които да различават сигналите за сексуално насилие, да осигурят помощ на децата и да се уверят, че извършителите на престъпленията са получили възмездие.
 
Ранните бракове са друг казус, който буди опасения. Според експерта - подбудителите понякога не се преследват, защото често браковете се смятат за културна особеност на общността.
 
Според Мод де Бор-Букикио страната ни има напредък по отношение на наказателното производство и децата в него, например с ползването на т.нар. сини стаи, които позволяват провеждането на разпит от обучен специалист. Срещите между децата и извършителите обаче трябва да се избягват, а а разследващите органи и представителите на съдебната власт да са обучени да ползват подходящ език, за да не травмират допълнително децата, коментира още експертът. По думите й не се обръща и достатъчно внимание на личната история на децата.
 
"Детското правосъдие се нуждае от реформа и тя е закъсняла, почна преди седем години, но не е приключила", обобщи тя.
 
Мод де Бор-Букикио е посетила мигрантския център "Военна рампа" в София, където се е срещнала със семейство от Афганистан, което вече три години очаква решение по молба за получаване на бежански статут. 
 
"Недостатъчното сътрудничество между различните органи, ангажирани със закрилата на детето , продължава да е проблем за България, особено когато става въпрос за децата чужденци, които идват на територията на страната", каза експертът. 
 
В заключение тя призова и за повече превантивни мерки - за сексуално образование в училище, както и да се обясняват на децата рисковете от ранните бракове. На децата, които потенциално са в риск от ранни бракове, трябва да се обясняват рисковете за здравето и бъдещето им, както и това, че в повечето случаи тези бракове са нетрайни.
 
Очаква се Мод де Бор-Букикио да представи подробен доклад пред Съвета на ООн по правата на човека през март 2020г. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

точка

преди 5 години

Ромските деца - изложени на риск от сексуално насилие от собствените им родители и манталитета на този етнос.

17

Анонимен

преди 5 години

е, едва ли българче е отишло точно пък тях да насилва. да си търсят там между техните - северин...

16

Чичо Ром

преди 5 години

Трябва ли да плачем от новината?!

fallback