fallback

Съветска подводница Щ-213 с командир капитан Денежко потапя корабa "Струма" на 24 февруари 1942 година. Загиват 767 еврейски бежанци и българският екипаж. Дълго време тази история просто е била забранена, но и днес тъне в забрава. По време на Втората световна война много български кораби прекарват евреи, бягащи от Холокоста към Палестина. Такъв е и корабът "Струма".

Още по странно е това, че сме забравили историята със спасяването на Пирея от 7 български моряци. На 30 май 1941 флагманът на българския флот - 107-метровия кораб "Княгина Мария Луиза", натоварен с 6000 тона боеприпаси за германската армия, основно авиационни бомби, е в пристанището на Пирея. На кораба избухва пожар, а опитите да бъде изгасен не успяват.

За да спаси града от унищожение капитанът на българския кораб Иван Томов го извежда в открито море, по-далеч от пристанището. Следва изключително мощен взрив. Българите загиват, за да спасят града от унищожение - случай без аналог в световната морска история. Имената им са капитанът и командир на кораба Иван Томов, капитан Георги Бабев, Петър Чаракчиев, Георги Кръстев, Тоимен Захариев, Георги Винаров, Тодор Стоилов, разказа журналистът и автор на документални филми Матей Тодоров в предаването "Операция история" по Bulgaria ON AIR.

Днес тези герои са тотално забравени. Във Варна има една малка уличка, кръстена на капитан Иван Томов. В Гърция пък няма нищо. В личен разговор с журналиста Матей Тодоров един гръцки дипломат в България казва, че "не може да става ортак с дявола" и отказва да окаже съдейства поне някой от все още живите свидетели на тази катастрофа да разкаже за нея. Явно гръцкият дипломат има предвид, че България е била съюзник на Германия, но забравя факта, че с действията си българите спасяват живота на хиляди гърци.

Какво още казват историците вижте в следващото видео:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Достойно ест

преди 5 години

Крайно време е тази несправедливост да бъде поправена.

15

Щирлиц

преди 5 години

До Канадски прилепДа,българите са спасили Европа от арабите,колкото и да ти е мъчно,и трудно да го преглъщаш.

14

Щирлиц

преди 5 години

Гадно гръцко племе.

fallback