fallback

Най-любимите лакомства за децата често са и най-вредни за здравето им. Сухи пасти, желирани бонбони и зрънчо – всички те съдържат вещества, които дори в малки количества могат да доведат до последствия за здравето на децата.

Преди няколко седмици международно изследване показа, че във всяка трета вафла на пазара се съдържа канцерогенно вещество. Вече се говори, че в детските храни има дори химикал, който е получен от... петрол.

"В случая става въпрос за един антиоксидант. Той се прилага за трайността на продукта. Последствията са по-лоши. Там става въпрос за баланс между ползи и рискове. Родителите не могат да си правят илюзии, че ще има храна, която ще разнасят по цял ден, ще стои по лавките и с нея всичко ще е наред", коментира микробиологът Сергей Иванов в "България сутрин".

Според диеотолога д-р Анна Йорданова има подобрение в храненето на децата през последните години. По думите ѝ има и вредни реклами, които увеличават консумацията и карат самите деца да искат тази храна.

"Един от най-основните проблеми остава затлъстяването и всички последващи проблеми от него. Това дали ще се развие рак при едно дете, е въпрос на много неща", коментира диетологът пред Bulgaria ON AIR.

Сергей Иванов обясни, че редовната консумация на вредни храни води до лоши последствия.

"Децата, които консумират големи количества подобни храни, са предразположени към други болести и родителите трябва да са наясно с това, че купувайки подобни неща всеки ден, те не се грижат за здравето на децата си", категоричен бе микробиологът.

Д-р Иванова посочи, че за да яде едно дете полезна храна, тя трябва да е направена вкусна или то да е мотивирано с някаква награда. По думите ѝ принуждаването не дава резултат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

анонимен

преди 5 години

До всички,които са писали:копува и си мислят,че така е правилно.Ами не е. Пише се :купува.

16

Анонимен

преди 5 години

До Леля виТова е пътя днес, обратно към първобитното, науката няма значение, тя е лоша, защото масата простаци не могат да си обяснят нейните постижения, защото ги мързи да прочетат два реда сериозна литература. Лошия маргарин го има от 150 години и се е пръкнал точно във Франция. Всъщност днес в целия свят той е много по-разпространен по света от маслото и никъде не е забранен, няма научни данни да е вреден за човешкото здраве.

15

До Леля ви

преди 5 години

А не мислиш, че има нещо сбъркано в контрола на държавата върху производителите. Защо в Европа нашите производители не могат да изнасят стоката си или правят стоките си по друга рецепта. Аз ще ти кажа. Защото са забранени хилядите химикали, които прибавят нашите производители, да те са много евтини, защото не се копуват от останалите държави, но са вредни. Във Франция например с маргарин е забранено правенето на кексове, кейкове, блатове и останалите пандишпани.

fallback