Снимка: БулФото
Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) подкрепя идеята за създаване на нова Национална стратегия за детето, която да регламентира закрилата на децата у нас за следващото десетилетие, съобщава Дарик. 
 
В официално становище, прието преди ден, от Синода заявяват, че  злоупотребата с родителски права и безотговорно родителство е социално зло,  което Църквата ни категорично осъжда.
 
Важно уточнение в позицията е, че новата стратегия следва да бъде  съобразена с международните стандарти, но и с Конституцията и  националните интереси на Република България. Според Синода някои от международните стандарти за закрила на детето влизат в противоречие на основните принципи на българското законодателство, като създават предпоставки децата да се третират от държавните социални служби по защита на правата на детето като самостоятелна страна при упражняване на граждански и човешки права извън обхвата на установените права на родителите или техните настойници.
 
Според Синода новата стратегия трябва да утвърди традиционните семейни ценности,  продължаването и обновлението на семейното възпитание, българската национална идентичност, културни традиции и духовно-нравствени ценности. 
 
В становището се изразява и опасението от непропорционалното завишаване  на правата на държавата в сферата на възпитанието и отглеждането на детето.
 
Според клириците новата стратегия би била полезна, ако се съобразява с конституционните права на родителите, а те не бива да бъдат лесно замествани с грижи на социални служители. 
 
Светият Синод допълва, че при необходимост от участие в обсъжданията Българската  Патриаршия има готовност да предостави по-подробно своето виждане, както и критични бележки и препоръки.
 
Преди време в сайта на Светия синод се появи позиция по темата и предизвика сериозна полемика в обществото. В текста беше изразено несъгласие с пълната забрана на физическите наказания над децата и с правото на жените на аборт. Малко по-късно Патриарх Неофит каза, че написаното е само частно мнение и не отразява позицията на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase