Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна със Старозагорския митрополит Киприан, който ръководи Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ).

Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й.

По време на срещата е бил уточнен начинът, по който ще бъде предаден донесеният от Йерусалим великденски благодатен огън от българска страна на представител на македонската църква. За първи път Северна Македония получи благодатния огън от България миналата година.

Митрополит Киприан ще донесе тази година благодатния огън от Йерусалим у нас.

В тази връзка в правителствения самолет с българската делегация ще пътува македонски епископ по изричната молба на Македонската православна църква, съобщиха от правителствената пресслужба.

На срещата владиката е запознал премиера със състоянието на храмовете в Старозагорската епархия и по-конкретно – с храм-паметник "Рождество Христово" към Шипченския манастир.

"Правителството винаги е подкрепяло Българската православна църква и ще продължи да го прави", посочи министър-председателят.

От своя страна Старозагорският митрополит поднесъл поздравления и благодарност към премиера за отличните църковно-дипломатически отношения между правителството на България и Българската православна църква.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Ваше високо преосвещенство,трябва даго погалите по темето,затова чака рабаБожии Бойко банкин.Няма ли кой да Ви подскаже?

11

Анонимен

преди 4 години

До вчера обикаляха телевизиите и хвалеха ,,измислените боко.лук " закони , а сега обратното .....

10

Анонимен

преди 4 години

Борисов , ако в Гърция някои извърти номер с пенсиите и ТЕЛК както твойте , ще го нареждат на парчета , а на теб снимки ти побликуваха !