Снимка: Pixabay
fallback

Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз – това е Странджанският манов мед, съобщиха от ЕК в София.

Oще по темата
 

Продуктът "Странджански манов мед" , наричан още "Maнов мед от Странджа", е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС "Натура 2000". Пчеларството отдавна е важен поминък в региона, доказателство за което са още съществуващи тръвни и дънери с пчели, които датират от края на 19 век.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално в Брюксел сертификата за вписването на г-н Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед" и г-жа Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.
 
Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни. През 2011 година за първи път бе регистриран продукт от България - Горнооряховският суджук. След него защитени бяха и: Панагюрската луканка, Филе Елена, Роле Трапезица, Българско розово масло, Кайсерован врат Тракия и Пъстарма говежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

65

преди 5 години

Прди 4 год.на връщане от морето си купих мед.Прекрасен кехлибарен цвят.Продавача ,(на пътя) каза,че е толкова вкусен,полезен, защото 90%е от борова гора .Даже става и за хора с алергии.След един месец вълшебният мед беше два пъти по-тъмен ,гъст и миришещ на гад.По скоро на заготовка за ракия.Та ако и тоя мед с новото име е като моят,ще нахраним добре Европа.Тук в БГ нищо не стаеа от нас.Или трябва да имаме чужденци началници ,или да работим навън.

2

Страхил

преди 5 години

Манов мед се прави във всички части на България. Това не е оригинално Странджанско изобретение. Сега какво ще ми кажат, че в Софийско, Варненско или Благоевградско никой няма право да прави манов мед, това ли ? Или няма право да се нарича манов мед ? Какъв да е тогава, зеленчуков ?

1

Петърчо

преди 5 години

Всичко хубаво но да бяхте написали и нещо за това какво е манов мед? Ето аз не знаех и трябваше да потърся информацията другаде вместо да я прочета тук в тази статия която е за... хъм познайте за какво... мановия мед. И по това което чета се оказва че е бая полезен въпреки че се съмнявам че само в България се произвежда. Но знам ли може и да греша и с право да са успели да го защитят. Интересно ще е да се появи тук и статия за ползите от този вид мед.

fallback