Снимка: БулФотo
От днес инспекторите на НАП започват проверки за спазването на  последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите, съобщава Нова ТВ.
 
Според последните промени в закона всяка регистрирана по ДДС фирма, която  не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП в реално време.
 
Реформата се наложи, защото по информация на НАП всяка година около половин  милиард лева изтичат под формата на неплатени данъци. 
 
Бизнесът обаче протестира като изтъкна, че новата наредба ще предизвика  проблеми със софтуера и че времевите срокове, които са поставени за смяна на системата за управление на продажбите са твърде кратки. 
 
В отговор властта удължи сроковете за изпълнение на наредбата. Така в момента нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продавбите до края  на септември, в който да се синхронизират с новите правила. 
 
Новост е и възможността пред потребитилите да проверят дали касавата им  бележка е истинска. Това става чрез обновеното мобилно приложение на НАП.
 
"Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продавбите" - каза в ефира на Нова ТВ Спас Шишков, директор на "Фискален контрол" в НАП. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase