Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Разследват "Кинтекс" за некачествени оръжейни доставки. Лошата продукция довела до плащане на неустойки от дружеството, то обаче не се е опитало да възстанови нанесената му щета от производителя на оръжието.

Днес сутринта стана ясно, че прокуратурата е влязла в офиси на "Кинтекс" заради образувано разследване за престъпен сговор и безстопанственост.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че разследването е започнало след инспекция на АДФИ, при която са констатирани нарушения в дружеството. Все още няма обвинени по случая, а дали ще има, ще стане ясно утре. Нарушенията касаели предишното ръководство на "Кинтекс".

Претърсванията и изземванията все още продължават.

Неустойката била за милиони, а договорите за доставка били за всякакво оръжие, сключени с държави като Индия, но нямало данни за Украйна и Сирия, предаде БТА.

Доставчиците, заради които "Кинтекс" е платила неустойки, са трима, каза още зам.-главният прокурор.

За акцията в "Захарен комбинат" Пловдив, Иван Гешев коментира, че се претърсват седем адреса, на лица, които били в периферията на организираната престъпна група на семейство Арабаджиеви. Иззети били много документи за офшорни компании. Като обвиняеми за данъчни престъпления са привлечени двама души. Те не били част от престъпната група, а изпълнявали нейни поръчки.

Информацията на прокуратурата към момента е, че сем. Арабаджиеви не са дали съгласие да бъдат екстрадирани в България.

Иван Гешев каза още, че екстрадицията у нас на Цветан Василев е спряла да го вълнува, откогато разбрал, че "най-вероятно са изчерпани всякакви юридически възможности, а на преден план е политиката и финансовите взаимоотношения".

Нямам намерение да бъда издигнат за участие в избора на главен прокурор, каза още Иван Гешев. Той обясни, че дори да бъде предложен, има лични основания, които към този момент го карат категорично да не иска да участва в това състезание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 5 години

Пак удар в празно пространство. Тази държавна фирма отдавна е изпразнена от съдържанието си. Далаверата е ,че печалбата е за частни лица а загубите са за Държавата. То пък в коя ли държавна фирма не е така? То даже и в частните фирми вече печелят само отделни лица на партийна служба и депутати а какво остава за държавните.В БГ-то винаги,още от освобождението от османско иго е било така.Балкански манталитет господа.

29

Анонимен

преди 5 години

Цветан Цветанов син на шофьора на сивия кардинал на Държавна сигурност Григор Шопов, завършил ВИФ, в което няма нищо лошо, но претендиращ, че е завършил и право след 9-месечна следдипломна квалификация в УНСС (???)Лиляна Павлова наследничка на стара комунистическа фамилия, непризната и недопусната да бъде част от червената аристокрация; Цецка Цачева партиен секретар на БКП в първична партийна организация, завършила право чрез Раб,фак., тоест т.нар. Работнически факултети.

28

Анонимен

преди 5 години

Повече от десет години твърдя, че ГЕРБ е организация на обслужващияперсонал и техните наследници, които преди 1989 г. са били слуги на бившата червена аристокрация!Само да припомня по-знаковите фигури: Бойко Борисов елементарен служител на МВР, член на БКП, винаги верен на началниците, който отказва да си върне партийната книжка през 1990 г., защото е все още убеден, че само слугинската му роля спрямо господарите ще му осигури битието;

fallback