Снимка: МС
fallback

Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят утре напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката.

Борисов и ръководената от него българска делегация пристигнаха в Букурещ, където утре предстои да се проведе Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Лидерите на четирите балкански държави се събират в този формат по инициатива на министър-председателя Борисов, като това ще бъде седмата им среща, домакинствана по ред от Румъния, съобщиха от МС.

Фокус на срещата ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения.

В рамките на утрешния ден ще се състои и съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния. Разговорите между двете делегации включват теми от сферата на икономиката, транспорта и сигурността.

Развитието на търговско икономическото сътрудничество ще бъде акцент с оглед на нарастването на стокообмена с Румъния с близо 7% през изминалата година и на изразения от двете страни интерес за насърчаване на взаимодействието в областта на малките и средни предприятия.

Ще се разгледат възможностите за задълбочаване на връзките между румънския и българския бизнес, по-специално в сферата на иновациите и високите технологии.

Подобряването на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав, както и транспортната свързаност между двете страни ще бъде друг акцент от двустранните разговори в Букурещ. Разширяването на транспортните връзки по р. Дунав е от съществено значение за улесняването на трафика, активизирането на  контактите между бизнеса и хората от двете страни, както и на туристическия обмен.

Акцент в разговорите ще бъде и сътрудничеството в областта на превенцията, готовността и реагирането при извънредни ситуации, природни и причинени от човека бедствия и пожари. България и Румъния ще обсъдят също така енергийни теми и въпроси от европейския дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

До Копие

преди 5 години

А защо пропусна шефа на Висшия Касационен Съд който забрани на Антикорупционната да конфискува имущество без доказан произход?! Защо никой не говори за него? Даже под статията за неговия артекс апартамент почти няма коментарии, а той даже е КУМ на артексите. Тези дни ще и забранят на Комисията даже да вика свидетели на разпит! За какво е тази комисия тогава? Дай всички факти!Истната е че, са навързани като цвински черва всчките и докато в правосъдието не се въведе изборна длъжност, няма да има шанс за никакво правосъдие.

33

шматка

преди 5 години

До проСоТоПо скоро си простото.Тия срещи не се организират от днес за утре.Със сигурност е била планувана далеч преди Апартментгейт

32

ПроСоТо

преди 5 години

ВИНАГИ при поредния скандал свързан със Шайката му,Банкянския хитрец хваща самолета за някъде..ВИНАГИ!...Тоя Андрешко продължава да си разиграва магарето!..До кога ?..Не е за вярване до къде паднахме!..

fallback