Снимка: МОСВ
fallback

Национален парк "Централен Балкан" получи сертификат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. С него буковите гори в парка стават част от сериен европейски обект на световното наследство "Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа".

Oще по темата

Отличието беше връчено днес на официална церемония в МОСВ от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков на директора на Дирекция Национален парк "Централен Балкан" Генчо Илиев в присъствието на Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия за България на ЮНЕСКО, съобщиха от министерството.

"Днес е изключително важен ден, не само за Националния парк "Централен Балкан", но и за всички нас. България има уникална природа – буковите гори са пример за това и днес получаваме признание за добре свършена работа по съхраняването им в естествен вид през годините", подчерта зам.-министър Живков при връчване на сертификата.

България участва в серийния обект с най-представителните букови гори (близо 11 хил. хектара) в деветте резервата на територията на Национален парк "Централен Балкан" – "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем".

"Общо 30 хил. хектара са буковите гори в националния парк, които се опазват от създаването му през 1991 г. Предстои ни много работа по популяризиране на нашите вековни букови гори, включително и чрез привличане на туристи в региона на Централния Балкан с партньорите ни от местната власт", изтъкна Генчо Илиев.

С включването на буковите гори в 9-те резервата на Национален парк "Централен Балкан" българските природни обекти в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО вече са три.

През 1983 г., две от най-емблематичните от гледна точка на биологично разнообразие и естетически характеристики природни територии в България, са били включени в Списъка, а именно – Национален парк "Пирин" и Природен резерват "Сребърна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

ГРОБар

преди 5 години

Идеално, дайте сега на Цеко една концесия да направи 10 писти и кабинка през тия гори.

1

Анонимен

преди 5 години

до като ЮНЕСКО подпише, *** ще ги отсекат и продадат

fallback