Снимка: Булфото, архив
fallback

Новата пенсионна формула ще ощети 21 043 българи, които предстои да се пенсионират. Това сочи предварителен анализ на Националния осигурителен институт. От института пргонозират, че през 2019 г. над 67 000 нашенци ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на сто от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това означава, че само за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999г. От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

Заключението на НОИ е, че новата формула е неутрална от гледна точка на системата. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя", коментира Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Тиква

преди 5 години

Невярно е, че пострадалите били 20 000 души. Мисля, че са над 200 000.С една бюджетна "процедура" лицето Б.Б. преметна над 200 хиляди българи и гилиши от пенсионни права. От жалките левчета към мизерните пенсии, които изначално няма да им стигнат за нищо.*** вън и на Кладата !

92

а бе

преди 5 години

Целта е ясна ...ЕДНАКВА ПЕНСИЯ И ЗА ТЕЗИ С 40 Г. СТАЖ, И ЗА ТЕЗИ БЕЗ СТАЖ

91

Фалшива новина

преди 5 години

Поредната фалшива новина. Трите най-добри години по избор не включват 1997, 1998 и 1999 години, а само годините преди 1997 година. В този смисъл на практика отпадат 6 години (а не 3 години) за формирането на индивидуалният коефициент - три най-добри години преди 1997 година, както и 1997, 1998 и 1999 години.С новото правило печелят хората с ниски доходи, а губят хората с високи доходи, като загубата предстои, а не е факт, заради максималния размер на пенсиите., който е по-нисък от изчислената

fallback