Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Ранното лято на 1999 година самолетите на НАТО извършват голямата бомбардировка над Югославия. В нея загиват около 1000 души. Над град Крагуевац е един от основните удари на съюзническата авиация. Поразено е детското отделение на болницата. "Само за миг 42 деца, 28 майки, 2 лекарки и 12 души медицински персонал - сестри, акушерки, санитарки, изчезват", разказа в Операция "История" Йордан Костадинов, полковник от резерва.

Костадинов подава рапорт за напускане, след като докладва за засичане на чужди бойни самолети в нашето небе.

По време на негово дежурство във въздушното ни пространство се появяват групови цели. "Влизаха в нашата територия с голям интензитет, в района между Берковица и Белоградчик, през Ихтиман, отиваха надолу към Сандански и след това на запад към Албания, към авиобазата Авиано в Италия", разказа полковникът пред Bulgaria ON AIR.

Това бяха самолети, които имаха въоръжение. Той обясни, че ракетата, паднала в Горна Баня, била "захапала гъбата на "Витоша" - това беше ракета за унищожаване на радиолокационна цел.

По думите му, когато са прелитали натовските самолети през въздушното ни пространство, "ние изключвахме нашите радиолокационни станции".

"Но Гражданската авиация не можеше да изключи локатора си, който е на Витоша. Тази ракета беше се насочила към станцията, която е зад Черни връх. Добре, че не й стигна горивото и падна в Горна Баня", обясни Костадинов.

На сутринта, когато започнахме да докладваме на министъра (Георги Ананиев е министър на отбраната тогава) за случилото се, той лично ни прекъсна с думите: "Запомнете, тази нощ над България не е имало никакви чужди самолети". Докладът не допада на министъра на отбраната и Костадинов е принуден да напусне.

Според полковника най-голяма военна мощ България е имала през 1989 година – над 600 модерни бойни самолета, 3600 танка, 6 работещи авиационни бази, над 120 хиляди служещи във въоръжените сили, но ние сме си "затрили" армията си и това е голям грях. Основната роля на казармата е да превърне момчето в мъж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Някой си

преди 5 години

А България официално получаваше инфо от обединеното командване на войските на НАТО за прелитането над наша територия на техни самолети съгласно предварително сключено споразумение. Този Йордан Костадинов твърде тенденциозно и популистки представя нещата следвайки опорните точки на Москва, която преследва свои цели за България в близък план.

109

Някой си

преди 5 години

Сърбите поръчваха на български фирми имитатори на радиолокационни станции. Това бяха устройства на базата на микровълновите печки. Магнетрона (така се казва активният елемент, който генерира същата честота, на която излъчват руските радари, с които беше оборудвана ПВО защитата на Сърбия и на България също) в микровълновата печка се използва като източник на излъчване. Ракетата го възприема като радар и се отклонява в посока на имитатора. Тези устройства свободно минаваха през КПП.

108

Анонимен

преди 5 години

Щото антирадарните ракети се пускат обикновено по две от различни посоки ...и още първат изпече бучаштата ярмомелката онова дето в руския го мислят за радар ...втората ракета остана без цел свърши горивото и падна

fallback