Снимка: Булфото, архив

Българите сериозно подценяваме здравето на зъбите си. Голяма част от населението не е посещавало зъболекар от няколко години. Около 2 млн. българи са с поне един изваден зъб.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков акцентира върху важността родителите да са заложили в ценностната си система, че здравето на устата е неразделна част от общото ни здраве.

"След 10 ноември държавата излезе от най-важната си функция - профилактиката. Това не е работа на НЗОК, тя плаща за здравни услуги. От 2009 г. държавата влезе в ролята, която трябва да изпълнява. Никъде в живота ни няма безплатни услуги, някой го плаща това нещо", коментира той в "България сутрин".

Д-р Шарков се позова на статистика, според която 18-годишните българи вече имат поне по един изваден зъб.

Извадените зъби при 34-35-годишните са 6, а освен това те имат 17 засегнати от кариес зъби. При населението над 60 години 20% са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% са без зъби в долната челюст, а 13% са без зъби в устата.

Д-р Шарков призна, че пакетът за орално здраве е беден, но подчерта, че много малък процент българи влизат да се лекуват.

"Оралното здраве е неглижирано", алармира той пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че стоматолозите у нас са около 9400, но много от специалистите се ориентират към работа в чужбина заради заплащането.

Според д-р Шарков зъболекарите у нас са най-нископлатени, но пък работят с най-модерната техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase