Снимка: архив, БТА
fallback

Министерството на културата ще се съобрази с предписанията на Сметната палата за опазването на архитектурното наследство. Това каза ресорният министър Боил Банов на брифинг.

Oще по темата
Според Банов запазването на сградите минава през дигитализация и тя скоро ще бъде направена. Министърът обаче подчерта, че проблемите в сектора са от 50 години, предаде БНР.

"Ние не може да се върнем в действителността на филма "Опасен чар" и да сложим на всеки паметник милиционер. Стратегията е в дигитализацията, в адекватното отношение, в по-високото заплащане на служителите, в използването на съвременни методи за опазване, както е по цял свят", коментира той.

По думите му същинският проблем е, че повечето сгради - паметници на културата, са частна собственост, а една част от тях "търсят разрухата". "Но искам да кажа, че и да се срути една къща, тя трябва да бъде възстановена, както е била. Много сме консервативни в това отношение", подчерта министърът.

В доклад на Сметната палата след проверка се посочва, че дейностите по опазване на обектите на архитектурно наследство в градска среда, извършвани от Министерство на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство, са неефективни.

Министерството на културата излезе с писмена позиция, в която пише, че в хода на извършване на одита са предприети коригиращи действия по част от дейностите в областта на недвижимото културно наследство, включително и промяна в нормативната уредба.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

сминдух енд чесън

преди 5 години

Прав е ,затова правят опити зад всяко бюро да има поне по един такъв,като че ли успяват.

10

Фандъкова

преди 5 години

Ало Банов съм

9

Мнение

преди 5 години

Банов и Горанов ще са основната причина ГЕРБ да загубят категорично изборите. ДПС няма толкова да им навреди колкото безочието Банов и Горанов да не бъдат дадени на прокурор. Всеки, който познавам е отвратен от случващото се и всеки, който познавам ще гласува нарочно за БСП. Борисов си вкара автогол и Лаура ще му отреже главата публично

fallback