Снимка: Dnes.bg
fallback

Масови проверки в цялата страна ще има в седмицата, която приключва с 8 март, по магазините за цветя и пазарите.

Ще се следи доколко се спазва забраната за бране на защитени видове пролетни цветя от техните естествени находища, съобщиха от МОСВ.

От миналата година в Закона за биологичното разнообразие има доста солени глоби за търговия със защитени видове цветя, които ще се прилагат сега за първи път за пролетните. За физическите лица глобите са от 100 до 5000 лв., а за юридическите стигат до 10 хил. лева при повторно нарушение.

Сред защитените от Закона за биологичното разнообразие са редица пролетни цветя като някои видове кокичета, минзухарите, игликите, перуниките и синчецът.

Става въпрос обаче само за диворастящите, които не могат да се берат или изкореняват в техните естествени находища. Дори извън тях законът разрешава брането на цветя само за собствени нужди, но не и големи количества за продажба. Забраната не важи и за култивирано отглежданите цветя от същия вид.

Пролетната циклама и орхидеите също са забранени, но от Вашингтонската конвенция.

От 30 януари действа заповед на министъра на околната среда и водите, с която се ограничава брането на 24 вида лечебни растения. Сред тях са валерианата, мечото грозде, бял риган, момина сълза, жълт мак и др. Тази забрана също не включва събирането в малки количества за лични нужди, но не допуска търговията с тези билки.

През тази година са определени допустими за събиране определени количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените им находища извън територията на трите национални парка. Към тях спадат лечебна иглика, червен божур, бял пелин, лазаркиня, лудо биле и др. Тези количества се разпределят от директорите на съответните РИОСВ на фирмите, подали заявления за ползване.

Изключение и тази година е наричаният с различни имена чай – мурсалски, пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), който е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна.

Мурсалският чай се култивира лесно и е разпространен почти във всички частни дворове на селищата около неговото естествено разпространение. Има много научни доказателства, че лечебните качества на култивираните екземпляри от това растение са еднакви с тези на растящите в дивата природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 5 години

Вие добре ли сте? Чудите се къде да протегнете ръцете си. Я по добре , вървете да видите от къде внасят тези грамадни и и *** пилета. Защото и те са вредни за цветята..;))

11

Анонимен

преди 5 години

баба цецка много ти разбира от защитени видове

10

Само питам

преди 5 години

А, ако брането е на 7-ми март?

fallback