Снимка: Reuters, архив

България се намира в мирно време, но по улиците и магистралите ни се води война. Докога смъртността на пътя у нас ще бъде толкова висока? Държавната администрация реши да впише в регистрационните талони на автомобилите и еко категорията, но кой ще плаща за това?

"Някой трябва да извади 100 милиона, защото държавната администрация е решила да прави експерименти на наш гръб. Взе се решение, че екологичната категория ще формира цената на данък. Това не е справедливо. Нашето предложение е, че цената за подмяна на регистрационните талони трябва да е за сметка на държавата. Администрацията сама не е попълвала в документите коя екологична категория е автомобилът. Това е тяхна грешка", категоричен бе Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

В студиото на "Денят ON AIR" той подчерта, че държавата е наша и ние трябва да решим какво ще прави тя.

"Не може само да увеличава данъците. Трябва да поеме последствията от несполучливите си решения. Сегашният закон за пътищата е много компрометиран. Новите предложения не гарантират за нещо по-добро. Няма промяна във философията на пътната ни безопасност. Използваме термина "Визия 0", познат само на експертите. Това е най-успешната програма на шведското правителство, което се стреми да няма никакви смъртни случаи на пътя. Не бива да откриваме топлата вода. Можем да поканим експерти, които да ни помогнат", отбеляза Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него обществото ни като че ли е свикнало със смъртта по пътя.

"Способни сме за няколко месеца да се превърнем в държавата с най-много технологични средства за контрол на движението на пътищата. Методиката, по която се използват обаче е грешна. Държавната администрация не говори достатъчно за пътната безопасност", заключи гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase