Снимка: Булфото
fallback

Битката при Плевен в хода на Руско-турската война предрешава хода на бойните действия и е ключова за изхода от войната. Там падат и най-много жертви. Това каза в интервю пред радио "Фокус" военният историк от Шуменски гарнизон Мишо Йорданов.

Oще по темата

Той обясни, че битката край Плевен трае 5 месеца и взема най-много жертви - почти 50% от войниците на руската армия в цялата война са дадени при Плевен.

"Нещо повече, руската армия съсредоточава тук основните си сили. Нейната численост заедно с румънската армия, водена от краля Карл I, достигат до около 100 хил. души, докато в Плевен се защитават турци с численост около 35 хил. души. Така битката става една от знаменателните битки на Руско-турската война“, поясни той.

Военният историк Мишо Йорданов каза още, че войната водена през тази епоха е много поучителна за военноначалниците, защото завистта, която е съществувала между тях, им е пречила да си помагат и е довела до стотици загинали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

Интересите на Русия съвпадат с нащо желание за освобождение, за това се случва войната, а не че са дошли специално да ни освободят, това е истината. И все пак поклон, пред обикновенния руснак, оставил костите си тук.

23

Анонимен

преди 5 години

Ако имахте поне грам уважение към пролятата руска кръв, нямаше да плювате по венците и няма да отричате факта че, Руската Империя е била многонационална и във войната са участвали И други народи. Това е факт, колкото и да тропа вашият кгб-цигарен търговец по масата. Украина, от където са били голяма част от доброволците вече не е част от империята. А Путин - собственият му народ не го понася, само вие го величаете. Преглътнете фактите и успокойте бесовете! Това го казвам с най-хубави чуства към руснаците и техния свят и култура.

22

Анонимен

преди 5 години

Бой по миризливците. Слава за България.

fallback