В египетския курорт Шарм Ел-Шейх се проведе първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД). На срещата бяха поставени въпросите за тероризма, сигурността и търговските отношения.

Премиерът Бойко Борисов също взе участие във форума, на който се обсъждаше и разширяването на европейско-арабското партньорство.

Какви са изводите след срещата между ЕС и Лигата на арабските държави?

Темата коментират експертът по международна сигурност Димитър Гърдев и международният анализатор Илия Лазаров.

"Срещата е показателна, защото тя е първа като такова начинание. Дори в заключителното комюнике беше спомената една нова ера между двата съюза. Основно бяха обсъждани темите, свързани миграцията, защото през последните години Европа много страда от тази вълна", коментира Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По думите му трябва да се обърне внимание на изказването на Меркел, за това, че ЕС и Лигата на арабските държави трябва да започнат широкомащабен план за решаване на сирийския въпрос.

Според Илия Лазаров срещата не е дала конкретни резултати, но е важно, че е проведена. По думите му трябва да се намерят допирни точки и да се направи така, че в Арабския свят да се живее комфортно и хората да останат там, за да няма мигрантски вълни.

Гърдев обясни, че президентът на Турция е разкритикувал ЕС за двойните стандарти.

Причината е, че след опита за преврат срещу Ердоган политиката му и идеята за въвеждането на смъртно наказание бяха порицани от Европа, а срещата между двата съюза се е случила на фона на екзекуцията на 9 души, участвали в убийството на главния прокурор на Египет.

По думите му европейските стандарти трябва да бъдат преразгледани, когато става въпрос за арабските държави.

Експертите коментираха и търговските отношения между България и арабските държави.

"Много дълго време бяхме вгледани в себе си и поради тази причина пропуснахме традиционни наши партньори и нови, които се появяват. Похвално е, че откриваме посолство в Саудитска Арабия и започваме опити за търговски обмен", обясни Лазаров.

По думите на Димитър Гърдев, когато няма единна стратегия и целенасочени усилия, не се получават резултати и затова България трябва да преорентира фокуса си в този важен регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase