Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Аптеки остават в протестна готовност, предупреди Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара след среща със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков.

Вълев подчерта, че аптеките няма да затварят, но фармацевтите ще бъдат с жълти жилетки.

Oще по темата
На срещата, по думите на Вълев, са били обсъдени краткосрочни и дългосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, възможността за въвеждане на Национална аптечна карта, настояването на камарата за единни държавни цени на лекарствата и др.

Заместник-министър Пенков се е ангажирал да предаде настояванията на фермацевтите на министъра на здравеопазването, допълни още Вълев.

Членове на камарата изразиха тревогата си, че към момента системата за верифициране на лекарствата отнема време и дава грешки, което води до забавяне на обслужването на пациентите, както и тревога у пациентите дали медикаментите им са истински.

Вълев допълни, цитиран от БТА, че не е ясно при наличието на фалшиво скъпоструващо лекарство кой ще плати на аптеката, в която е открито.

От камарата отново са настояли за поетапно въвеждане на електроните системи - за верификация на лекарствата, за проследяване на движението на продуктите, новата система на НАП и електонната рецепта.

Миналата седмица са затворили за един ден над 700 аптеки, отново потвърди Велев и каза, че данните, предоставени от НЗОК за затворените аптеки се различават, тъй като не всички протестиращи са договорни партньори на Касата.

От камарата настояват за среща с министъра на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

"новата система (от която няма никаква полза) струвала около 2000 лв. за гише."Що реши, че няма полза? Ти прочете ли каква е системата и какви проблеми решава, преди да пишеш? Поинтересувай се, прочети. Точно от тая система има смисъл, защото НЕ Е БЪЛГАРСКА, а е общо европейска и ще работи. И като Бай Стамат аптекаря се опита да ти пробута лекарство с изтекъл срок на годност, идват и му затварят аптеката. Или ако се опита да ти продаде фалшив антибиотик - директно в кауша.Те затова ритат.

7

На Иван баба му

преди 5 години

Идеята е, че като се въведат всички тия системи и фармацевтът се превърне изцяло в администратор и няма да има време да се занимава с теб и да те консултира, защото ще трябва да го отдава на "системите", които имат за цел да облагодетелстват големите фарм. фирми. Тези фирми и държавата реално са кърлежите, които ви смучат парите. Ако едно лекарство струва 10 лв, слага му се ДДС 20% и става 12, търговеца на едро има 4-6% марж и аптеките 7-8%... Тоест аптеките взимат едни смешни 70-80 стотинки

6

Анонимен

преди 5 години

Всяка аптеката е с различни цени на едно и също лекарство. Питам редно ли е да има разлика от 0,50 ст до 2 или 3 лв?

fallback