Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 30 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година, за да се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, посредством общинските и държавни лечебни заведения, включително и тези в труднодостъпни и/или отдалечени райони.

За лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ, се отпускат 2 000 000 лв., разпределени за 12 Центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" коментира сумата и каза, че тя е крайно недостатъчна.

"Структурата на стационарната психиатрична помощ в България включва 12 държавни психиатрични болници, които имат около 2400 легла, 12 центъра за психично здраве, около 20 отделения към многопрофилните болници и няколко университетски клиники. Това са много на брой лечебни заведения и тези 2 милиона лева ще бъдат май капка в морето. Става дума за заплащане по методиката: преминал болен", поясни д-р Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

От студиото на "Денят ON AIR" тя апелира за цялостна реформа в психиатричната помощ у нас, която да е последователна и във всичко посоки.

По думите ѝ не се знае колко са хората със заболявания и така няма как да се каже колко пари са нужни на системата.

"В някои области има недостиг на психиатрични легла, на други места те остават незаети и не функционират пълноценно", каза още тя.

Д-р Цветеслава Гълъбова допълни още, че в България и обществото не се разбира, че психичното здраве е дори по-важно от телесното, неглижира се, което пък води и до неглижирането от страна на управляващите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

vlady

преди 5 години

Редно е Патриотите да се борят за подобряване на психиатричната помощ - разчитат на психично болните, които не са под запрещение като електорат особено Атака. Има и лидери, които се нуждаят от компетентна медицинска помощ като Болен Лидеров, Десислав Чуколов и т.н.

9

До 7

преди 5 години

Да попитам дали нароилите се легиони от психолози учат биология или медицина? Ако не учат медицина, как биха могли да им помогнат? Май цялата работа се свежда до това да се осигури работа на едни хора, които иначе ще седят гладни.

8

Az

преди 5 години

За тези болни не се полага никаква адекватна помощ.Домове няма ,чака се поне 20 години.А с пенсия от 130 лв и да си здрав ще полудееш.

fallback