Снимка: pixabay.com
fallback


Все повече хора говорят неправилно, коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Цецка Петрова - учител по български език и литература. Проблемът е в общностната среда, този проблем е глобален, допълни тя. Все по-рядко за езиците се мисли като за богатство, но пък модата на шльокавицата отминава.

Режисьорът Максим Генчев е на мнение, че има сериозен проблем с българските деца извън страната. Той допусна, че явно от срам те не искали да говорят много на български, защото ставали обект на подигравки. И според него семейната среда е много важен компонент.

Преводачът от турски език и директор на издателство Алина Караханова беше категорична, че младите хора не разбират смисъла на това, което четат. Хората боравят с думи, които не разбират или пък имат твърде малък речников запас, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

дам

преди 5 години

Това изцяло се дължи на родната образователна система. Децата научават всички частички от думата, учат за ямб и хорей, морфологичен, синтактичен и нъм си къв анализ на думата изречението, все едно са записали българска филология.За сметка на това не могат да разберат смисъла на писан текст, защото поначало никой не им е създал интерес към четенето, нито пък могат да подредят смислено изложение на някакви факти. Основното образование куца, частните уроци летят, гушките се пълнят.

35

Анонимен

преди 5 години

Цялта нация УМИРА, те седнали, да ми спорят, дали било правилно на а, на у, на е или прочие и колко лошо било, да ползваш различни думи от "общоприетите"... Продължавайте!

34

Анонимен

преди 5 години

"Като се започне от неграмотни преподаватели, завършили с връзки и мнооого пари"Хахахахах! Кой нормален с връзки и 20000 лева, ад си купи дипломата, ще стане преподавател? Честно ...

fallback