Снимка: Булфото
fallback

Само преди дни от НФСБ  за пореден път поставиха въпроса за канонизирането на Васил Левски. Темата се връща на дневен ред от години около гибелта на Апостола на свободата.
Oще по темата


"Тази дискусия през последните десетилетия се повдига няколко пъти. Винаги за съжаление на днешния ден. Досега Светият синод не е излязъл с ясна позиция по темата. Българският канон за канонизиране на светци е, че инициативата винаги трябва да дойде от Светия синод. Ние нямаме спонтанно канонизиране. Не започваме локално да почитаме светци, както е в Гърция", обясни богословът доц. Дилян Николчев в "Денят ON AIR".

"Нима може някой да каже с чисто сърце, че Левски не само е загинал за народа, но и за вярата", попита метафорично гостът.

Според доц. Николчев аргументът, че Дяконът не може да бъде канонизиран, защото е извършил убийство, е несериозен.

"Тази смърт му е тежала. Поведението му е като на църковник. Душата му се е успокоила. В продължение на десетилетията Левски губи своя образ. Липсва прозрачност в Светия синод. Липсват идеи", обобщи богословът пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

до 40

преди 5 години

Като казваш,че турците не знаят ,кой е Левски как така са знаели кой точно да търсят в Къкринското ханче и е трябвало да бяга?? Имали са описание на Левски, турците може да не са от най-умните,но са знаели как изглежда.

39

до светия синод

преди 5 години

България се обезлюдява и скоро ще изчезне. Ако не Левски, кой друг заслужава да бъде канонизиран???

38

чудя се дали

преди 5 години

В тоя форум пишат или само предатели, или вече останаха само такива българи,които нямат никакви ценности. Един човек жертвал живота си,за да се освободим,а вие само скверните паметта му. Левски е виждал как народът е бил тъпчен в продължение на 500 години и е искал да промени това.Ако имаше българи като Левски днес помислете, щяхме ли да сме най-бедните в Европа,щеше ли държавата ни да загива,защото хората или умират,или емигрират?? Щяхме ли да търпим днешния вариант на иго и да живеем като роби

fallback