Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
Oще по темата
Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

223

Знаещ

преди 5 години

Едно от нещата които е направил още като капитан е, че е защитил Кюстендил от сръбско нашествие и там би трябвало да му издигнат паметника защото заради него Кюстендил все още е в България!!! Бил е сам с 4 оръдия!!Този човек е бил един истински военен, който е участвал в три войни и неслучайно е станал генерал!!!Свалят го от поста министър на войната защото не е бил с прохитлеристкото правителство.Бил е истински родолюбец, а не фашист!

222

Знаещ

преди 5 години

До коментар 231.Я ми кажи бе тъпан как генерал Христо Луков е разстрелвал лично децата в Ястребино на 20-ти декември 1943 година, след като той самият е убит на 13 февруари 1943 година????? И е убит от комунистически партизански или там какъвто се води боен отряд на вратата на собствената си къща пред дъщеря му!....От такива *** непознаващи историята ни страдаме!И преди да го описвате като хитлерист, фашист вземете са поинтересувайте какво точно е направил генерал Христо Луков

221

Iceblast88

преди 5 години

До 229Къде видя в цялото ми изказване - за всички по равно?Обясни ни другарке-как от това мързеливите да не ползват блага наготово се стигна до за всички еднакво? Говорим за това, че преди да ползваш нещо, то ти трябва да си направил нещо за обществото, ако не ти стига мозъка за да го разбереш!

fallback